avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Seul


SEUL – ČUDO NA RECI HAN

Glavni grad i najveća metropola Južne Koreje, Seul, leži na reci Han, i ima oko jedanaest miliona stanovnika, što ga svrstava u grupu najnaseljenijih gradova na svetu. Seul je politički, kulturni, društveni, ekonomski i finansijski centar Južne Koreje, u njemu se nalaze brojne multinacionalne korporacije i svetske organizacije. S obzirom na to da je on jedan od najočitijih simbola korejske privrede, građani ga nazivaju „Čudo na reci Han“.

Seul je jedan od najstarijih gradova Južne Koreje, koji se prostire na površini od 605 km2. Arheološkim nalazima, koji su vršeni na njegovoj teritoriji, otkriveni su ostaci iz starijeg i mlađeg kamenog doba. Gradske zidine, koje delimično postoje i danas, podignute su 1394. godine, kada u Seulu nastaje prestonica dinastije Joseon. 1910. godine Japanci okupiraju Koreju i u Seulu se osniva glavni grad okupirane države, kojem su dali ime Gieongseong(Gyeongseong). Koreja je oslobođena nakon Drugog svetskog rata, i grad dobija ime koje i dan danas nosi – Seul.

Dinastija Joseon ostavila je veliki pečat u ovom gradu, jer je tada izgrađeno pet velikih palata, od kojih jeČangdeokgung (Changdeokgung) upisana na UNESCO-v spisak Svetske baštine. Ovih pet pGradom dominiraju brojni budistički i konfucionistički hramovi, kao i katolička katedrala i džamija. Simboli grada suspomenik admiralu Ji Sunsinu i spomenik kralju Sejongu. Od brojnih nebodera, u kojima se nalaze sedišta velikih korporacija, zavrteće vam se u glavi.alata urađeno je u tradicionalnoj korejskoj arhitekturi, koja jako podseća na kinesku.

Značajni istorijski spomenici su kapije, koje su nekada bile deo drevnog zida. Zidine, kojima je Seul bio okružen, imali su za cilj da regulišu posetioce iz drugih regiona i da zaštite grad u slučaju invazije. Brojna utvrđenja i zidovi su porušeni, a neke palate i kapije odigrale su bitnu ulogu u srcu grada, kao što su: Sungniemun (Sungnyemun) iHeunginjimun (Heunginjimun). Neki od objekata izgrađeni su međunarodnim stilom, i to u kasnom 19. i ranom 20. veku.

U Seulu se nalazi preko 100 muzeja, a najznačajniji je, sigurno, Nacionalni muzej Koreje. Ovaj muzej osnovan je 1945. godine, a u njemu se nalazi kolekcija od 150.000 eksponata. Pored muzeja, duž grada nalaze se i brojna pozorišta, biblioteke, botaničke bašte i zoološki vrtovi. U ovom gradu treba posetiti Namsan park, u kojem se nalazi Seul kula, popularno mesto za panoramski pogled na grad.

U Seulu se nalazi najveći svetski zatvoreni zabavni park, koji je otvoren 1989. godine – Lote Svet (Lotte World). Ovaj rekreativni kompleks godišnje poseti preko osam miliona posetilaca. Najveće tržište Južne Koreje Dongdaemun popularna je turistička destinacija Seula, što se tiče kupovine. Ovo tržište podeljeno je na pet šoping okruga: A, B, C, D i šoping grad, a 26 tržnih centara smešteno je u 10 blokova, u kojima se nalazi 30.000 specijalizovanih prodavnica i 50.000 proizvođača.

Klima Seula jeumereno-kontinentalna, leta su topla i vlažna, a istočnoazijski monsun duva u periodu od juna do jula. Avgust je najtopliji mesec, kada se prosečna temperatura kreće od 22 do 29 C. Zime u Seulu su relativno hladne, tada se prosečna temperatura kreće od – 5 do 1 C.

Medije