avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Pariz

Čuvena izreka kaže : „ Vidi Pariz, pa umri „ Drugim rečima : ko poznaje Pariz poznaje ceo svet.

Metropola na Seni zaista nudi toliko toga što ne može da vam ponudi ni jedan drugi grad. Istorija i moderno doba u složnoj harmoniji , i uz to treba dodati svojevrsnu mudrost življenja ( savoire vivre pur ) Pariz je za centralistički uređenu Francusku apsolutni centar zbivanja . Najznačajnije saobraćajnice u znaku vode ka glavnom gradu , gde se nalazi više aerodrioma, železničkih stanica a osim toga , Pariz je sedište mnogih međunarodnih organizazacija. Politički, ekonomski i kulturno, Pariz obasjava celu zemlju. Sena protiče Parizom u smeru istok-zapad i deli grad na desnu stranu i levu, južnu obalu. Na ostrvu na Seni , Gradskom ostrvu NALAZI SE JEDNO OD OBELEŽJA Pariza moćna katerdala Notrdam . Pariz nije samo glavni grad Francuske , ceć grad koji širom sveta uživa ugled uporišta umetnosti i kulture , a istovremeno je domovina nepogrešivog francuskog življenja koji se odlikuje elegancijom i opuštenošću .Sva ova očekivanja milionski grad može bez problema da ispuni. Sa svojim trgovima i bulevarima , muzejima, galerijama , Pariz je zaista jedinstven .

Restorani i kafei umetničkoj četvrti Monmartr odraz su specifičnog načina života. S raskošno ukrašenog mosta Aleksandra Trećeg u sumrak se pruža divan pogled na osvetljenu Ajfelovu kulu .

Više od 6 km pravo kroz centar Pariza , pružaju se Jelisejska polja ( Šanzelize ) najpoznatija avenija u svetu .Naročito u delu kod trga Šarla de Gola , nazvanog po harizmatičnom prvom predsedniku Pete republike , nižu se kafići i restorani pored prestižnih hotela i otmenih prodavnica. Na drugom kraju bulevara nalazi se trg Konkord gde se uzdiže obelisk iz Luksora , star više od 3.000 godina na ovom mestu je kralj Ludvig XVI .

Luvr-u ovoj nekadašnjoj kraljevskoj palati sve do 1682.godine nalazio se dvor francuskih vladara kada su boravili u Parizu .Ovde se nekada nalazila tvrđava iz 12.veka Kralj Fransoa i 1546 je naredio da se na njenom mestu izgradi nova rezidencija , tkz Stari Luvr koju su kasnije gotovo svi kraljevi preureživali i proširivali . Od 1793.godine Luvr je postao muzej i danas je u njemu smeštena jedna od najobimnijih zbirki na svetu. Umetnička dela kao što su MONA LIZA i VENERA s MILOSA godišnje privuku preko milione turista.Impozantna piramida od stakla i čelika služi od 1989 godine kao glavni ulaz u Grand Luvr .

San Žermen de Pre ( Saint-German-des-Pres) ovaj deo grada spada u najstarije delove na levoj obali Sene. Šetajući po bulevaru Sen-Žermen naićićete na prodavnice , restorane, knjižare i bioskope i otkriti mnogo toga zanimljivog u mirnim sporednim ulicama. Tu su i Muzej novca , nekadašnja kovnica novca u predivnoj zgradi iz 18 veka, ili muzej Orsej u raskošnoj bivšoj zgradi železničke staniceurađene povodom svetske izložbe 1900,godine. U crkvi San Žermen de Pre po kojoj je ova četvr dobila svoje ime , može se videti grob filozofa Renea Dekarta i u predivnoj Marše de San Žermen , poslednjoj pokrivenoj pijaci u Parizu mogu se naći najbolje namirnice iz celog sveta. Bezbroj kafića Sen Žermena kao centra Pariskog intelektualnog života odlikuje se sopstvenom istorijom. U najstarijem Pariskom kafeu PROKOP ( LE PROCEPE ) književnici su se sastajali još u 17.veku u 20 . veku četvrt je posebno postala popularna . Kafee preplavili umetnici, pisci, filozofi. U Kafeu de Flor stalni gosti bili su Žan-Pol-Sartr , Simenon de Bovoar , a nedaleko odavde Pikaso je 1959. Postavio spomenik Apolineru .

Čuveni kafić DE MANGO ( LES DEUX MAGOTS ) tradicionalno je mesto okupljnja intelektualaca . Nekada je ovde stalni gost bio Ernest Hemingvej .

Muzej Orsej u nekadašnjoj železničkoj stanici mogu se videti mnoga značajna dela , među njima : VRATA PAKLA OGISTA RODENA, SLIKE VAN GOGA , MANEA i mnoge druge .

Apsolutno obeležje Pariza podignuta je povodom Svetske izložbe 1889 kula koju je konstruisao Gistav Ajfel s 300m visine dugi niz godina bila je najveća građevina .

Posetite i Vi najsvetliji grad, grad ljubavi kako ga još nazivaju !

Medije