avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Moskva

Najveći evropski grad je i glavni grad najveće zemlje na svetu. Moskva ostavlja utisak metropole superlativa i kontrasta: verna je tradiciji i okrenuta budućnosti.

Sa više od deset miliona stanovnika na 1.000 km Moskva se proteže na obe obale reke Moskve.To je područije na kojem živi još približno pet miliona stanovnika.Stara „majčica Moskva (Matuška Moskva ) pripada doduše davnoj prošlosti , ali grad je ostao ruska atrakcija. Da! U Moskvu! Što brže u Moskvu! Kažu junakinje Čehovljeve drame Tri sestre .Taj poziv i dalje slede legalni i ilegalni doseljenici iz raznih krajeva. Grad raste i u visinu, o čemu svedoči savremena panorama u novoj postsovjetskoj Moskvi. U međuvremenu su oživele staroruske tradicije. Istoriski spomenicigraditeljstva,u komunističko doba često zanemarivani,pomno se restauriraju. I šest stotina crkava pravoslavnor Rima ponovo su u žiži interesovanja vernika.Po širokim bulevarima prestonice ,kao što je Tverskaja ,šetaju se bogataši,a i ponuda u robnoj kući GUM u skladu je sa savremenim trendovima.

Muzeji i galerije kriju umetničko blago svetskog značaja, a impzantni spomenici graditeljstva svedoče o dugoj i slikovitoj istoriji.Moskovski Crveni trg,jedan je od najvećih i najslavnijih trgova na svetu i Kremlj, vekovno središte moći,nalazi se na UNESCO-vom spisku zaštićene svetske baštine.Crveni trg i Kremlj, nekadašnja gradska tvrđava i viševekovni centar političke moći,svojim dimenzijama ostavljaju posmatrača bez daha.

Na Crvenom trgu uzdiže se svakako najlepša od moskovskih crkava : katedrala sv.Vasilija Blaženog s devet različito oblikovanih tornjeva ,čija je izgradnja počela 1555. Pod Ivanom Groznim. Zlatne kupole crkve Palaganja rize Presvete Bogorodice (kraj 16. veka ) u Kremlju .

Crveni trg čije je prvobitno značenje Lepi trg, poznato je širom sveta. Za Ruse je ovaj trg nacionalni mit,simbol Carevine I NJENE MOĆI I SJAJA.Crveni trg ubraja se u najveće trgove na svetu. UNESCO ga je 1990 zajedno s Kremljem uvrstio na popis zaštićene svetske kulturne baštine.

Širom sveta je poznata ogromna robna kuća GUM na istočnoj strani trgaizgrađena 1893. Na zapadnoj strani uzdiže se Lenjinov mauzolej(1924),u sovjetsko doba najposećenija znamenitost u metropoli .

Slobodno se možete pridružitibrojci od 2,50 milijardi putnika koliko ih godišnje preveze moskovska podzemna železnica.U najdublje smeštenoj podzemnoj zeleznici na svetu gužva vlada ne samo u vreme saobraćajnog špica. Program obilaska Moskve obavezno mora obuhvatiti i posetu podzemnim „ palatama za narod “ jer neke od 177 moskovskih stanica podzemne železnice pod Staljinom su raskošno opremljene kao prestižna dostignuća socijalizma. Savršen primer jeste barokna stanica podzemne železnice Komsomolksaj ispod istoimenog trga otvorena 1952. Godine. Stanica Majakovskaj (1938) posvećena sovjetskom vazduhoplovstvu,ostavlja utisak futurizma u stilu 30-tih dodina prošlog veka . Valja videti stanicu linije 1 iz 1931. Frunseskaju , prvu od danas dvanaest linija podzemne železnice,izgrađenu u bauhaus stilu .

Posle raspada Sovjetskog Saveza Rusija je za samo nekoliko godina dobila status vodeće ekonomske sile . Simbol novog bogatstva jeste međunarodni trgovački centar Moskva na levoj obali rekle Moskve. „MOSCOW CITY “ super moderna poslovna četvrt spektakularne arhitekture. Moskva želi da bude jedna od glavnih ekonimskih metropola. Od poslovne zrade Tower 2000 s 34 sprata void Bagratinov mosta preko Moskve . To je pokriveni pešački most na dva spratau kojem se dužinom od 200m nižu restorani i prodavnice . Prestižni projekat sovjetskog doba bio je televiziski toranja Ostankino(1967) koji se s visine od 540 m ubraja u najviše konstrukcije na svetu. Liftom se penje na vidikovac (337 m)

Posetite Moskvu, kao što smo na početku rekli grad budućnosti !

Medije