avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Los Angeles

 

Los Anđeles je grad smešten na obali Tihog okeana, na jugu američke savezne države Kalifornija. Poznat je i pod skraćenicom L. A.  L os Anđeles se prostire na površini od 1 290, 6 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 3 800 000 stanovnika. Kada se u obzir uzme aglomeracija, ovaj broj se penje na čitavih 15 000 000 stanovnika. Puno ime grada glasi    Pueblo de Nuestra Señora la Reina de Los Ángeles del Río de Porciuncula, što u prevodu znači Grad naše Bogorodice kraljice Anđela sa reke Porsiunkula. Los Anđeles je jedan od najznačajnijih industrijskih, kulturnih I univerzitetskih centara SAD – a, I svakako najznačajniji centar filmskog stvaralaštva. Takođe, ovo je I jedna od najpopularnijih destinacija na turističkoj mapi SAD – a.

Na području Los Anđelesa preovladava mediteranska klima. Leta su vrela sa temperaturama do 35 stepeni celzijusa. Zime su blage, a temperature se ne spuštaju niže od 10 stepeni celzijusa.

Istorija Los Anđelesa započela je 4. septembra 1781. godine. Osnovao ga je španski guverner Kalifornije, Felipe de Neve, kao naselje na području Tongva indijanaca. Naselje je najpre sačinjavalo 44 doseljenika. Los Anđeles je 1835. godine dobio status grada, a ujedno je postao I prestonica meksičke regije Alta Kalifornija. Sredinom devetnaestog veka stanovništvo grada je bilo šaroliko. Činili su ga Meksikanci, američki doseljenici I kineski radnici. Amerikanci su okupirali Los Anđeles tokom Američko – meksičkog rata 1846 – 1848. Tada je ovaj grad pripojen SAD – u. Los Anđeles je najpre izgubio status grada, a ponovo ga je dobio 1850. godine. Tada je u njemu živelo svega oko 1 600 stanovnika. Grad je počeo da se razvija kada je 1876. godine spojen sa železničkom prugom Union Pacific. Gradnja pruge dovela je do snaženja industrije, a samim tim i do novog talasa doseljavanja. Početkom dvadesetog veka Los Anđeles je imao 100 000 stanovnika, što je neverovatan skok za samo pola veka. U sledećih deset godina broj stanovnika se utrostručio. U Los Anđelesu su 1932. godine održane Olimpijske igre, što je tada bila kruna razvoja ovog grada. Ipak, nakon Drugog svetskog rata se Los Anđeles pretvara u simbol kakav je i danas. Ovde su se još jednom, 1984. godine, održale Olimpijske igre. Los Anđeles je postajao centar filmske industrije SAD – a. Pored toga, ovo je jedan od najposećenijih i najpopularnijih gradova Amerike, poznat po neverovatnoj zabavi, poznatim stanovnicima, i prelepim plažama.

Turističke atrakcije u Los Anđelesu su :

 • Znak Hollywood je jedan od najprepoznatljivijih simbola u svetu. Jedinstven je u predstavljanju Los Anđelesa kao centra filmske industrije. Izgrađen je 1923. godine u cilju promocije razvoja nekretnina, do koga ipak nikada nije došlo. Do znaka je nemoguće doći peške, ali postoji veliki broj vidikovaca sa kojih se pruža odličan pogled.
 • Kineski teatar Grauman i Staza slavnih – Grauman kineski teatar je veran svom imenu, čini ga bogata konfekcija od bronze, svile, korala i kamena. Fasadu krasi vijugavi zmaj, kao i „ rajski psi “, koji su uvezeni iz Kine. Pozorište je otvoreno 1927. godine, i ubrzo je postao središnja lokacija za održavanje premijera svih holivudskih blokbastera.
 • Staza slavnih je jedan od nezaobilaznih simbola Los  Anđelesa. Na 2 454 crna kvadrata nalaze se otisci najznačajnijih zvezda Hollywooda. Za umetnike čija se imena nađu na Stazi slavnih, ovo je jedno od najvećih priznanja. Ovo je mesto koje se mora posetiti pri boravku u Los Anđelesu.
 •  Universal studio je mesto gde nastaje magija holivudskih filmova. Većina velikih filmskih studija smeštena je u predgrađu Los Anđelesa. Ovo nije slučaj sa Universalom. Lokacija je svojevrsni tematski park. I dalje je ovo filmski studio, ali prilagođen dnevnim posetama. Ovde se mogu videti neki od setova sa snimanja najvećih holivudskih hitova.
 • Muzej Getty je jedna od novijih atrakcija L A.  U vili Getty u Malibu, nalazi se velika kolekcija grčke i rimske umetnosti. I sama vila je usklađena po motivima stare Grčke i Rima. Takođe, centar poseduje sveobuhvatnu kolekciju zapadne umetnosti od srednjeg veka do danas.
 • Venice Beach je primorsko naselje Los Anđelesa. U ovoj boemskoj enklavi je živeo veliki broj filmskih zvezda. Mesto je najpoznatije po kanalima i šetalištu, uličnim izvođačima… Tu je i Muscle Beach, gde svoje izvedbe imaju bodibilderi. Ne propustite ni predivne plaže, košarkaške i odbojkaške terene.
 • Watts Towers su građeni u periodu od 30 godina. Izgradio ih je italijanski imigrant Simon Rodia, a završeni su 1954. godine. Kao osnova tornjeva korišćene su čelične cevi i žičane mreže. Krasi ih 17 skulptura, od kojih su dve gotovo 30 metara visoke. Watts Towers se smatra za jedan od najvažnijih dela američke umetnosti i označeno je kao nacionalna istorijska znamenitost.
 • Rodeo Drive je „ šoping distrikt “ na Beverly Hillsu. Ovo mesto se smatra za epicentar luksuzne mode. Preko sto prodavnica se međusobno takmiči u privlačenju što većeg broja slavnih ličnosti. Ovo mesto je naročito spektakularno tokom božićnih praznika.
 • Sunset Strip je još jedan simbol holivudskog glamura, smešten u Zapadnom Hollywoodu. Mesto je pozanto po noćnim klubovima i „ ultra – šik “ žurkama. Velik broj slavnih ličnosti upravo ovde uživa u noćnom provodu.
 • Opservatorija Griffith se nalazi na južnoj padini planine Hollywood, i od nje se pruža predivan pogled na Los Anđeles. U objektu se nalaze postavke nekoliko temetskih izložbi, a ulaz je slobodan. Napolju, na zapadnoj strani, nalazi se bista Džejmsa Dina, u znak sećanja na pojavljivanje opservatorije u filmu ovog poznatog glumca, Rebel Without a Cause.
 • Philippe’s – Los Anđeles je oduvek bio mesto u kome su se pratili trendovi po pitanju hrane. U ovom gradu je svoju karijeru započeo i čuveni Wolfgang Pack. Za uživanju u ukusima starog Hollywooda posetite Philippe’s. Nalazi se u centru grada još od 1908. godine. Poznat je po neverovatnim francuskim jelima.
 • Disneyland je nezaobilazno mesto u Los Anđelesu. Kolevka diznijevih junaka je sjajna lokacija za uživanje u savršenom danu. Ne propustite tematske parkove, lude vožnje, slikanje sa vašim omiljenim junacima, i mnogo drugog.
 • Ovo naravno nije sve što Los Anđeles nudi. Ovo je grad u kome se zabava ne završava. L A je grad sa brojnim atrakcijama, neverovatnim ljudima, širokim i kičastim bulevarima, i naravno slavnim ličnostima. Prošetajte se filmskom prestonicom sveta, možda ćete naići na neku od svojih omiljenih ličnosti iz sveta šoubiznisa. Los Anđeles je nezaobilazni simbol Sjedinjenih Američkih Država, i zaista sjajna destinacija za nezaboravno uživanje i odmor.

 

Medije