avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd London

Dvorska formalnost naspram naprednog modernog stila , alternativna kultura naspram ekstravagantnog sjaja, sve to ali i mnogo više čini London onim što on zapravo jeste : jedan od malo gradova koji bez ikakvog ustručavanja zaslužuju oznaku “ SVETSKOG GRADA “

Big Ben i Parlament u Vistminsteru spadaju u najpoynatije simbole glavnog grada Engleske , Velike Britanije i Ujedinjenog Kraljevstva bogate tradicijom. London nije samo sedište vlade i administrativni centar već i rezidencijalni grad kraljevske porodice i Komonvelta održanog saveza nekadašnjih britanskih kolonija i njihove matične zemlje. Grad leži na obe obale Temze, dobrih 70 km ispod njenog ušća .S više od 7 miliona stanovnika London je važan industriski grad i jedan od najznačajnijih svetskih finansiskih centara u kom više od 500 inostrabih banaka ima svoja predstavništva. Finansiska snaga ne ogleda se samo u eksploziji gradnje u poslednjim decenijama koje su drastično izmenile izgled grada , već i u mnogim oblastima modern culture London je glavni TRENDSETER. Nasuprot tome , monarhisko državno uređenje može se učiniti ne tako modernism, ali ugled i popularnost monarhije su i dalje nenadmašni.

Kompleks zgrade Engleske banke iz 1734.godine već svojom fasadom pokazuje da se u njemu nalazi jedna od najvećih finansiskih institucija . Samo nedaleko ulica odatle u Ledenhol Marketu , kitnjastoj zgradi od livenog gvožđa i stakla mogu se kupiti razni delikatesi .

Londonski pabovi su sastavni deo svakodnevnice kako u Londonu tako i bilo gde drugde na britanskom ostrvu. Oni predstavljaju mesta drzuštvenog okupljanja i mesta za opuštanje . Predveče ima najviše gužve, jer se nakon napornog radnog dana u kancelariji često pre odlaska kući prvo ide u Pub na partiju opuštenog razgovora sa kolegama.

Bekingemska palata s više od 600 prostorija predstavlja zvaničnu londonsku rezidenciju kraljevske porodice odkako je 1837.godine kraljica Viktorija došla na tron. Nakon smrti kraljice u njenu čast ispred kapija palate podignut je spomenik ćiji je tvorac bio Tomas Brok. Pošto se u to vreme smatralo da tadašnja palata po svom izgledu nije bila prikladna pozadina za spomenik , arhitekta ser Aston Veb je dao zadatak da je prilagodi okruženju.

Na prometnom trgu s kružnom saobraćajnicom spaja se više ulica i među njima ulica Pikadili, rezervisana za šoping,Regent strit i Šaftsberi avenija , na kojoj se jedno do drugih nižu pozorišta londonskog Vest enda . Četiri impresivne EROS fontane iz 1892 godine u sredini Pikadilija predstavljaju ustvari spomenik podignut u čast Eerla od Šaftsberija i figura na vrhu ne predstavlja Erosa nego Anteros , antičkog boga uzajamne ljubavi .

Zgrada parlamenta , Vestminsterska palata na severnoj obali Temze sa svoje tri visoke kule predstavlja značajan element na horizontu Londona . Najstariji deo prostranog kompleksa , nekadašnja kraljevska dvorana Vestminster hol nastao je 1097 godine . Ostatak je izgrađen 1837 prema planovima arhitekte Čarlsa Bariaj kao prvo zdanje neogotskog stila u Velikoj Britaniji. Na ustočnoj obali izdiže se najpopularnije obeležje Londona : elegantna kula sa satom . Unutar četiri ploče sata s brojčanicima ns 55 m visine nalazi se Big Ben , zvono sata izliveno 1858.godine i teško gotovo 14 tona . Cela kula nazvana je po njemu .

Trg s obe fontane nepravilnog oblika izgrađen je u period od 1820 do 1845. Godine . naziv je dobio po pobedonodnoj bitki iz 1805 god protiv špansko-francuske flote u kojoj je Lord Nelson osigurao kraljevstvu pomorsku prevlast naspram napoleonovim pretenzijama. Za mnoge stanovnike Londona ovaj trg predstavlja srce i stvarni centar grada.

Pored ovih znamenitosti Londona treba izdvojiti još Britanski muzej , Konari Vorf , Kamden , Esnafski dom.. i mnoge druge što ćemo opstaviti vama kada odete da proučite .

Medije