Sponsored by: cheapgenericsonline.com.
Booking.com

Stanovnici ga zovu Beli grad na Atlantiku . Međutim, Lisabon je tačnije rečeno udaljen nekoliko kilometara od mora na severnoj obali reke Težo . Ipak takve suprotnosti glavno su obeležje ovog grada s mnogo lica .

Lisabon se nalazi na obroncima lanca raštrkanih brežuljaka sa unatnim razlikama u visini , od više od 200m . Na tome se i zasniva podela na Gornji i Donji grad . Najveći grad u Portugalu s jedne strane je moderna , dinamična metropola čija je atmosfera , a s druge strane prožeta određenom melanholičnom tugom tipičnom za portugalski saudade koji se savršeno ogleda u umetničkim pesmama fada punim čežnje. Lisabon je pretrpeo više katastrofa zemljotres 1344 i razorni veliki zemljotres 1755 godine kao i požar u starom delu 1988. Ta tri događaja nanele su ogromnu štetu i imala za posledicu opsežne mere obnove koje su dale pečat kosnijoj slici grada . Lisabon je sedište vlade,industriski i finansiski centar države.

Izduženi trg na obodu donjeg grada koji se proteže do obale reke Težo zove se od 1874.godine Praca Don Pedro IV ali i dalje se pominje kao Rosio ( polje bez ljudi ) Rosio je jos od davnina centar Lisabona, važan saobraćajni čvor i omiljeno okupljalište stanovnika grada. Na Rosiu su kraljevi podizali raskošne građevine. U 15.veku ovde se smestila inkvizacija , a kasnije je plemstvo živelo u palatama na ivici trga. U novije vreme ovde su počinjale i revolucije . Rosio uokviruju mnoge važne rgađevine .

Dolazeći od Rosia kroz pešačku zonu Rua Augusta već iz daljine se vidi veliki slavoluk na kraju ove ulice , tamo gde ona ulazi u trgovački trg. Danas se u ovim zgradama nalaze brojna ministarstva. Prema jugu je trg otvoren i gleda preko široke priobalne ulice na Težo . Prema reci vode mermerne stepenice oivičene stubovima.

U ulicama Gornjeg grada Bairo Alto , pre svega u Rua da Rosa i Rua do Norte , fini restorani i otmeni klubovi nižu se tik uz zadimljene kafane i fado barove. Svi koji su u potrazi za dobrom kupovinom ovde su na pravom mestu jer se između lpkala nalaze butici i razne prodavnice . Zabavni četvrt Lisabona privlači posebno uveče gomile posetilaca i lokalnih stanovnika. Tokom dana vlada spokojan mir , a u seni uskih ulica život teče sasvim uobičajno i mirno . Vredi posetiti isusovačku crkvu Igreja de Sao Roke iz 1566.godine .

Ogromno utvrđenje na brdu iznad Starog grada ( Alfama ) datira iz doba kada su Mavri vladali Iberiskim poluostrvom . Kasnije je utvrđenje služilo kao zatvor . U snažnom zemljotresu 1755 ni ovo zdanje nije bilo pošteđeno , već je pretrpelo veliku štetu . Spoljni bedemi su kasnije obnovljeni Danas je ruševina ovog dvorca zanimljiv spoj istoriske znamenitosti i idiličnog perivoja. Dok se turisti penju na kule i uživaju u fantastičnom pogledu na Lisabon i Težo , u dvorskim vrtovima šetaju se patke , a na trgovima između utvrđenih zdanja lokalni stanovnici igraju društvene igre .

Uz Rosio se nalaze mnoge istoriske zgrade koje vredi razgledati. Na prometnom trgu u središtu grada nalazi se i kefe SUICA poznat svakom stanovniku Lisabona, u kojem se prave odlične domaće praline i kolači od marcipana. Kafe Nikola takođe na trgu Rosio, ima čak i vlastitu marku kafe .  

Medije

Avio karte Beograd EU Avio karte Beograd CH Avio karte Beograd RS Avio karte Beograd RUS Avio karte Beograd MK Avio karte Beograd DE Avio karte Beograd ME
Avio karte Beograd YU Avio karte Beograd Avio karte Beograd FR Avio karte Beograd BIH Avio karte Beograd ASTL Avio karte Beograd HR Avio karte Beograd SAD Avio karte Beograd SLO

Avio karte Povoljno 100%

Avio karte Jeftine 100%

Avio karte Sigurno 100%

Call Centar Avio Karte

Novi Sad

Beograd

Zurich

call-centar zurich

Pretraga sajta

Servisni centar avio karte

aerodromi-mape metro-subway-aviokarte-mape
Farmacia Italia online:
Studio021 Web support and development