avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Lisabon

Stanovnici ga zovu Beli grad na Atlantiku . Međutim, Lisabon je tačnije rečeno udaljen nekoliko kilometara od mora na severnoj obali reke Težo . Ipak takve suprotnosti glavno su obeležje ovog grada s mnogo lica .

Lisabon se nalazi na obroncima lanca raštrkanih brežuljaka sa unatnim razlikama u visini , od više od 200m . Na tome se i zasniva podela na Gornji i Donji grad . Najveći grad u Portugalu s jedne strane je moderna , dinamična metropola čija je atmosfera , a s druge strane prožeta određenom melanholičnom tugom tipičnom za portugalski saudade koji se savršeno ogleda u umetničkim pesmama fada punim čežnje. Lisabon je pretrpeo više katastrofa zemljotres 1344 i razorni veliki zemljotres 1755 godine kao i požar u starom delu 1988. Ta tri događaja nanele su ogromnu štetu i imala za posledicu opsežne mere obnove koje su dale pečat kosnijoj slici grada . Lisabon je sedište vlade,industriski i finansiski centar države.

Izduženi trg na obodu donjeg grada koji se proteže do obale reke Težo zove se od 1874.godine Praca Don Pedro IV ali i dalje se pominje kao Rosio ( polje bez ljudi ) Rosio je jos od davnina centar Lisabona, važan saobraćajni čvor i omiljeno okupljalište stanovnika grada. Na Rosiu su kraljevi podizali raskošne građevine. U 15.veku ovde se smestila inkvizacija , a kasnije je plemstvo živelo u palatama na ivici trga. U novije vreme ovde su počinjale i revolucije . Rosio uokviruju mnoge važne rgađevine .

Dolazeći od Rosia kroz pešačku zonu Rua Augusta već iz daljine se vidi veliki slavoluk na kraju ove ulice , tamo gde ona ulazi u trgovački trg. Danas se u ovim zgradama nalaze brojna ministarstva. Prema jugu je trg otvoren i gleda preko široke priobalne ulice na Težo . Prema reci vode mermerne stepenice oivičene stubovima.

U ulicama Gornjeg grada Bairo Alto , pre svega u Rua da Rosa i Rua do Norte , fini restorani i otmeni klubovi nižu se tik uz zadimljene kafane i fado barove. Svi koji su u potrazi za dobrom kupovinom ovde su na pravom mestu jer se između lpkala nalaze butici i razne prodavnice . Zabavni četvrt Lisabona privlači posebno uveče gomile posetilaca i lokalnih stanovnika. Tokom dana vlada spokojan mir , a u seni uskih ulica život teče sasvim uobičajno i mirno . Vredi posetiti isusovačku crkvu Igreja de Sao Roke iz 1566.godine .

Ogromno utvrđenje na brdu iznad Starog grada ( Alfama ) datira iz doba kada su Mavri vladali Iberiskim poluostrvom . Kasnije je utvrđenje služilo kao zatvor . U snažnom zemljotresu 1755 ni ovo zdanje nije bilo pošteđeno , već je pretrpelo veliku štetu . Spoljni bedemi su kasnije obnovljeni Danas je ruševina ovog dvorca zanimljiv spoj istoriske znamenitosti i idiličnog perivoja. Dok se turisti penju na kule i uživaju u fantastičnom pogledu na Lisabon i Težo , u dvorskim vrtovima šetaju se patke , a na trgovima između utvrđenih zdanja lokalni stanovnici igraju društvene igre .

Uz Rosio se nalaze mnoge istoriske zgrade koje vredi razgledati. Na prometnom trgu u središtu grada nalazi se i kefe SUICA poznat svakom stanovniku Lisabona, u kojem se prave odlične domaće praline i kolači od marcipana. Kafe Nikola takođe na trgu Rosio, ima čak i vlastitu marku kafe .  

Medije