avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Cirih

Cirih je jedan od najskupljih i najbogatijih gradova u Evropi i ta kombinacija omogucila je njegovim stanovnicima da uživaju u zvanicno najboljem kvalitetu života.

To je najveci grad u Švajcarskoj i sa predgradima i okolnim naseljima ima oko milion stanovnika. Grad je ekonomski i saobracajni centar države, a na polju bankarstva Cirih je izuzetno važan i na svjetskom nivou.
Sam grad vsmešten je na donjem kraju Ciriškog jezera, na izvoru rijeke Limat, u dolini izmedu tri brda.

Najveci broj znamenitosti koje privlace turiste smešten je u centru grada pored reka Limat i Zil i kod Ciriškog jezera. Reka Limat izvire iz jezera i deli centar grada na stari i novi dio. S druge strane jezera pogled se zaustavlja na Alpama koje na horizontu zaokružuju pejzaž.

SVE JE NA RELATIVNO maloj distanci, tako da je uži centar grada najbolje obici peške. Šetalište pored jezera dugo je tri kilometra, proteže se od centra istocnom obalom, i savršeno je za jutarnju ili vecernju šetnju. Na pola puta nalazi se poljana koja je po suncanom danu puna ljudi koji se izležavaju, suncaju ili prave roštilj.

Stari deo Ciriha veoma je dobro ocuvan sa brojnim crkvama, palatama, trgovima, fontanama, spomenicima.
Medu njima se istice crkva Grosminster cija je izgradnja zapoceta u 9. vijeku, u romanskom stilu. Ovo je jedna od tri glavne crkve u gradu, otvorena oko 1220. godine. Prema legendi, Grosminster je osnovao Karlo Veliki, ciji je konj tu pao na koljena preko grobnice Feliksa i Regula, ciriških svetaca.

CRKVA SVETOG PETRA POZNATA je i pažnju privlaci jer se na njenom zvoniku nalazi najveci casovnik u Evropi. Ona je izgradena u 8. ili 9. vijeku, a "zamenila" je ranu romanicku crkvu.
Kuca kulture je gradski muzej koja je "vlasnik" bogate kolekcije moderne umetnosti i jedan je od najznacajnijih muzeja ne samo u Švajcarskoj, nego i u Evropi. Muzej je izgraden i otvoren 1910. godine
Švajcarski narodni muzej cuva predmete koji reprezentuju kulturno-istorijsku pozadinu Švajcarske. Ovde se nalaze drevni artefakti, vitraži, kostimi, namještaj, oružja...

CIRIH JE GRAD KOJI izgleda kao prototip savremenog grada u kojem se ujedinjuju istorija i sadašnjost, a to je najviše vidljivo u arhitekturi i uredenim fasadama.
Iako je Cirih, kao uostalom sama Švajcarska, retko u turistickoj ponudi, obavezno ga treba vidjeti.
Pored Ženeve, Cirih je danas kosmopolitski i multikulturni centar Švajcarske. Godinama je važio za dosadan grad u kojem su smeštene švajcarska berza i najveci broj velikih kompanija. Poslednjih godina, stvari su pocele da se menjaju.

Cirih je jedan od najskupljih i najbogatijih gradova u Evropi, i ta kombinacija omogucila je njegovim žiteljima uživaju u zvanicno najboljem kvalitetu života na svetu. To je najveci grad u Švajcarskoj i sa predgradima i okolnim naseljima ima oko 1 milion stanovnika, dok samo gradsko jezgro ima oko 400.000.

Grad se nalazi na severu zemlje, u delu Švajcarske u kojem se govori ciriški švajcarski, koju poznavaoci standardnog nemackog cesto nisu u stanju da razumeju. Ipak, svi lokalci govore standardni nemacki, a skoro svi govore makar jedan ili cak dva strana jezika – francuski, italijanski, i sve više i engleski.

Najveci broj znamenitosti koje privlace turiste smešten je u centru grada i oko promenada pored dve reke, Limat i Sihl (Zil), i kod Ciriškog jezera. Sve je na relativno maloj distanci tako da je uži centar najbolje obici peške.

Opcija su i bicikli, koji se iznajmljuju na glavnom punktu na železnickoj stanici, kao i na nekoliko manjih pomocnih punktova u gradu. Pogodna opcija je što se bicikli mogu uzeti na jednom punktu, a vratiti na drugom.

Fraumünster, nekadašnji ženski manastir sagraden u 13. veku, danas je najpoznatiji po vitražima koje je oslikao ekspresionista Mark Šagal, jedan od najvecih slikara 20. veka. Vitraži su postavljeni 1970. godine, ukupno ih ima pet, i svaki oslikava po jedan hrišcanski motiv.

Opatija Fraumünster osnovana je u 9. veku, vremenom je sticala sve vecu nezavisnost od Imperatora, dobila pravo da kuje novac i prikuplja porez, a gradonacelnika Ciriha je postavljala igumanija i tako prakticno vladala gradom.

Medutim, politicka moc opatije nestala je u 14. veku kada su gilde (zanatska udruženja) nametnule svoje nove zakone. Tada je izabran i prvi nezavisni gradonacelnik.
Ciriški aerodrom Kloten se nalazi samo 12 minuta metro-vozom od centra grada i to je najudobnija opcija, ali na njega u glavnom slecu velike i skupe kompanije, a samo poneka jeftina, medu kojima je Easy Jet, i to tek od 2007.

Low cost kompanije u glavnom slecu na aerodrom u Bazelu, koji je od Ciriha udaljen 1.5h vožnje udobnim vozom koji uvek polazi i stiže na vreme.

Medije